Claudio Lo Riso | Le Colline Residence - Claudio Lo Riso

Le Colline Residence

LE COLLINE RESIDENCE in Viganello

The land is located on the western slopes of Mount Brè in the municipality of Viganello, its orientation is mainly facing the west. The residential area is characterized by a building composed of single houses and small buildings.
The project concerns the construction of two apartment blocks of equal volume resulting from the morphological characteristics of the site. The resulting form is that of a shield with an ogival end stretching towards the bottom of the valley. The two buildings have a height difference of one metre and a distance of eight metres.
The pedestrian entrance is along Gradinala to Ronchi from which you have the double possibility to reach the garage floor or ascend through the staircase to the access path on the ground floor. The driveway entrance is found on Collina street through a lift useful to overcome a difference in height of about four meters. On the garage floor there are laundry rooms, equipment rooms for the heating system, cellars and the bomb shelter.
On the ground floor of each block, there is a housing unit with a large terrace accessible through a fully glazed wall.
The second floor houses another apartment plus a roof-terrace with a mini swimming pool accessible by an internal staircase.